Bærekraftige løsninger – et frø er sådd
Merkevarebygging

Det er lett å føle seg liten i møte med verdens utfordringer. Men når flere av oss tar små og velvalgte steg, så skjer det noe viktig og riktig. Bærekraft handler om mer enn klima – det handler om helse, trivsel, ansvar, fellesskap og sunn økonomi i egen bedrift.
Bærekraftige forretninger
Nå har vi valgt å legge opp til et bærekraftig løp for Hallingcast AS. Vi har blitt et Miljøfyrtårn. Kanskje virker det ubetydelig at én liten bedrift tar grep for en mer bærekraftig hverdag, for hvilken rolle spiller man i det store spillet – en justert rutine her, en ny policy der – i møte med de enorme utfordringene vi står overfor?
Det er akkurat slik endring starter. Ikke med store, bråkete kampanjer, men heller med mange små, konkrete handlinger som drar i riktig retning.
Miljøfyrtårn-sertifiseringen handler om mer enn klima og miljø isolert. Det handler om helse og sikkerhet. Det handler om trivsel på arbeidsplassen og inkluderende arbeidsmiljø. Det handler om å ta bevisste valg – ansvar – for hva som kjøpes inn når, hvem som leverer, og hvilke verdier som bygges i lokalsamfunnet vi er en del av.
Du legger merke til det, i det små. En blendende lyspære på kontoret blir kanskje et spørsmål om trivsel og arbeidsmiljø. En vernerunde åpner øynene for gjestetilfredshet. En samtale med IT-ansvarlig bekrefter at datasenteret der nettsidene ligger drives på 95% fornybar vannkraft, og kjøles med rent vann som kan brukes på nytt i andre enden, fordi det er fritt for giftige kjemikalier.
Et frø er sådd
IT-bransjen står nå for like store globale karbonutslipp som flybransjen – og det vil snart komme krav om utslippsmåling, også på digitale løsninger.
Et lite frø er sådd i vår digitale blomsterpotte. Nettsider kan nemlig lages klimavennlige ved effektiv utnyttelse av ressursene, ryddig struktur, optimaliserte bilder og bevisste valg om kode og design. Fonter som er innebygd i stedet for nedlastet, bilder i webp-format, mørkere farger som bruker mindre strøm. Små tuer kan velte store lass.
Som en del av sertifiseringsprosessen landet vi på nettopp dette – Frö – som blir et av flere produkter vi leverer til bedrifter med miljøbevisste og innovative ledere. Første nettside er allerede levert på denne løsningen for Sentrumsparken Ål. Se sentrumsparkenaal.no.

De fleste undersidene på dette nettstedet slipper ut 0.13g CO2 pr. visning, som er 87% bedre enn snittet. Selv leilighetsvelgeren bestående av 64 bildefiler er 14% bedre enn snittet. Varemerket Frö er tydelig markert i bunnlinjen, sammen med målingene fra Green Web Foundation.
Sammen for å nå målene
Klima, helse, trivsel, ansvar, fellesskap og sunn økonomi – når man ser alt dette i sammenheng, blir bærekraft en del av hverdagen.
Hva kan forbedres internt? Hvem samarbeides det med? Hvordan håndteres transport, energi, avfall? Ingen forventer perfeksjon fra dag én. Det viktigste er bevisstheten og refleksjonene rundt det. Evnen til å stille spørsmål – og viljen til å bygge videre på svarene.
Én enkelt bedrift kan ikke bære fremtiden alene, men når mange gjør det de kan – i det små, i det stille, med oppriktig vilje – da begynner ting å skje. Og det betyr noe. Hver sertifisering. Hver justering. Hver forbedring. Det finnes ingen snarveier til bærekraftige løsninger, det handler om å finne riktig retning, og en reise starter ofte med å ta det første steget.
Hallingcast er nå sertifisert som en Miljøfyrtårn-bedrift.
Vi takker for inspirasjonen fra alle som har gått foran og vist vei.
Vil du vite mer om vårt arbeid med bærekraft? Last ned PDF med våre prinsipper for Bærekraft
✄ - - - - - -
Informasjon om bildet i toppen:
Bildet er fotografert på bestilling av en utflyttet sambygding. Det er tatt med en skarp telelinse, og sydd sammen av 31 bilder. Original TIF er på 2 Gb. Detaljenivået er så høyt at du kan se skispor fra toppen og ned i nord-øst, og du kan telle heismaster i Hallingskarvet Skisenter i nordvest. Bildet har blitt en bestselger.
Fotografiet ble første gang stilt ut på utstillingen "Thirtytwo ways to shoot a mountain" der det ble printet i to lag – åskam og skarv – på diamantglass og belyst fra bunnen i en skreddersydd ramme laget hos Reinton Trevarefabrikk i Hol. De resterende bildene på samme utstilling var av karakteren sakte-foto og fremstilt i mørkerom, sommeren samme år.